De bekostiging wordt standaard berekend op t=-1. Er kan echter ook begroot worden op t=0.
Je dient hiervoor aan te geven welke feiten van de bekostiging je wilt toekennen op t=0 en op welke grootboekrekening en kostenplaats het verschil tussen de daadwerkelijke bekostiging en de berekening op t=0 kan worden geboekt.
Instellen t=0
$stappen$
- Ga naar het scherm Grootboekrekeningen.
- Op het tabblad Bekostiging kies je de grootboekrekening die je wilt gebruiken voor de afroming van de verschillen tussen bekostiging t=-1 en t=0. Als er nog geen grootboekrekening bestaat dan dien je deze eerst toe te voegen in het tabblad 'Grootboekrekeningen'. Koppel deze grootboekrekening aan 'Bekostiging'. Zie het vraagtekentje bovenaan in het scherm voor hulp.
- Vervolgens vink je de feiten aan die je wilt toekennen op t=0.
- Vervolgens wijs je een bovenschoolse kostenplaats toe waar het verschil in bekostiging kan worden geboekt. Ga hiervoor naar Beheer, Kostenplaatsen en zet bij de betreffende kostenplaats een vinkje in de kolom 'Invoer correctie t=0'.
- Tenslotte dien je de bekostiging nog een keer door te laten rekenen. Dit kan in de schermen 'Grootboekrekeningen', 'Parameters' of 'Herverdeling'.
$/stappen$
In het scherm 'Analyse Bekostiging' kun je de berekening van t=-1 (DUO) en t=0 bekijken.
In het scherm 'Bekostiging' wordt de bekostiging getoond die aansluit op DUO (t=-1), in het tabblad 'Bekostiging t=0' wordt het bedrag getoond op basis van de berekening t=0.
$note$
Let op: Met de invoer van de vereenvoudiging van de bekostiging wordt de bekostiging t=0 op kalender jaar berekend. Dit betekent dat bv voor schooljaar 2023-2024 de bedragen voor aug-dec 23 zijn gebaseerd op het leerling aantal van teldatum febr-23 en voor jan-jul 2024 de bedragen op hete leerlingaantal van teldatum febr-24 zijn berekend.
$/note$