De onderwijsinspectie doet jaarlijks verslag van de financiële staat van het onderwijs in Nederland, dit doet zij in de 'Financiële Staat van het Onderwijs'. Het verslag van 2018 liet zien dat de reserves (publiek eigen vermogen) van onderwijsinstellingen elk jaar steeds verder groeit. Onderwijsinstellingen ontvangen gezamenlijk nog altijd meer geld dan ze uitgeven, hierdoor loopt het publiek eigen vermogen ieder jaar op.
Naar aanleiding van de oplopende reserves heeft de onderwijsinspectie onderzocht hoeveel eigen vermogen een onderwijsinstelling redelijkerwijs nodig heeft voor een gezonde bedrijfsvoering (om bezittingen te financieren en risico's op te vangen). Dit heet het 'Normatief publiek eigen vermogen'. In maart 2020 is het rapport van dit onderzoek verschenen, waarin onder andere een formule wordt gegeven voor het berekenen van het normatief publiek eigen vermogen:
Signaleringswaarden
Om ook dit inzicht te verkrijgen in Anago, is het scherm 'Signaleringswaarden' toegevoegd. Karin vertelt je hier meer over in de instructievideo.
Hieronder zie je het scherm met de tabel waarin het 'Werkelijk publieke eigen vermogen', het 'Normatief publiek eigen vermogen' en het verschil tussen deze twee het 'Bovenmatig publiek eigen vermogen' worden getoond. Links in het scherm zie je een vertaling van deze cijfers in een grafiek:
Naast dit extra analyse scherm, is het 'Bovenmatig publiek eigen vermogen' ook toegevoegd aan de verantwoordingsrapportage 'Continuïteitsparagraaf':
Door deze toevoeging is het 'Bovenmatig publiek eigen vermogen' ook meteen toegevoegd aan het scherm 'Jaarrekening' ter verantwoording. Wil je meer weten over het scherm 'Jaarrekening', klik dan hier. Klik hier als je meer informatie zoekt over de instellingen ten behoeve van het scherm 'Jaarrekening'.
In de toekomst zal het scherm verder uitgebreid gaan worden met andere signaleringswaarden.
Instellingen signaleringswaarden
Om ervoor te zorgen dat er (juiste) waarden getoond worden in het scherm 'Signaleringswaarden', doorloop je de volgende stappen:
$stappen$
- Ga naar het scherm 'Investeringstypes' onder het kopje Instellingen.
- Zet een vinkje in de kolom 'Gebouwen' bij het/de investeringstype(s) waarop de investeringen van gebouwen staan:
- Op basis van deze instelling wordt het 'Normatief publiek eigen vermogen' berekend in Anago. Aan de hand van de instelling wordt namelijk de aanschafwaarde van de gebouwen en de boekwaarde van de resterende materiële vaste activa berekend in Anago (totale boekwaarde - boekwaarde investeringen met vinkje Gebouwen).
- Daarnaast zal ook het 'Privaat eigen vermogen' en 'Eigen vermogen' ingevuld moeten worden. Ga hiervoor naar het scherm 'Meerjarenbalans' onder het kopje Begroting.
- In dit scherm vul je allereerst het 'Eigen vermogen' in in de realisatie kolom. Op basis hiervan berekend Anago het eigen vermogen voor de komende jaren op basis van de meerjarenbegroting die ingegeven is in Anago(Let op: heb je Afas, dan kan je ervoor kiezen om de balansrekeningen te koppelen en automatisch in te laten lezen door Anago. Klik hier voor meer informatie.).
- Vul in hetzelfde scherm ook de hoeveelheid 'Privaat eigen vermogen' in:
- Op basis van deze invoer wordt het 'Publiek eigen vermogen' berekend en getoond in het scherm 'Signaleringswaarden'.
$/stappen$
$note$
Als er nog geen investeringstype voor gebouwen bestaat, dan moet hiervoor een nieuw investeringstype aangemaakt worden en het vinkje 'Gebouwen' aangevinkt worden. Daarnaast moet ook het vinkje 'Afschrijving gebouwen' in het scherm Grootboekrekeningen bij de betreffende grootboekrekening gezet worden.
Als er een een nieuw investeringstype is aangemaakt, moeten in het scherm 'Investeringen' de investeringen voor gebouwen aan het nieuwe investeringstype worden toegewezen.
Let op: zorg er ook voor dat dit aangepast wordt in het bronsysteem om volgende jaren handmatig werk te voorkomen!
$/note$