$note$
Let op: Deze module is nu alleen nog maar beschikbaar voor besturen met als financieel bronsysteem Afas. Voor de overige bronsystemen kunnen we nog niet de beginsaldo's van de balansrekeningen ophalen.
Voor deze module is het ook nodig dat de nieuwste Getconnectoren worden geïmporteerd in de Afas omgeving. Deze vind je hier terug.
$/note$
Onderwijsinstellingen moeten jaarlijks een verslag maken over hun financiële beleid. Een onderdeel hiervan is de jaarrekening, die elk jaar gepubliceerd moet worden bij het ministerie van OCW/DUO.
Vanaf nu heb je de mogelijkheid om de jaarrekening te genereren uit Cogix.
De jaarrekening moet standaard bestaan uit de balans, de staat van baten en lasten, beide met toelichting, het kasstroomoverzicht en de overige gegevens. Vandaar ook dat Cogix een standaard lay-out oplevert.
Als je de allereerste keer start met de Jaarrekening doorloop je allereerst deze stappen:
$stappen$
- Ga naar het scherm Grootboekrekeningen, naar het tabblad Balans.
- Zet een vinkje bij Inlezen balans om ervoor te zorgen dat iedere nacht de beginsaldo's van de balansrekeningen worden ingelezen uit het financiële bronsysteem. Let op: dit gaat dus niet om de dagelijkse boekingen op balansrekeningen, maar alleen om het beginsaldo van het huidige en vorige kalenderjaar.
- Druk op de knop {Inlezen balansrekeningen} om eenmalig alle balansrekeningen in te lezen vanuit het financiële bronsysteem.
- Vervolgens kun je in de tabel de ingelezen balansrekeningen koppelen aan de gewenste verdichtingen:
- De volgende dag zullen de balansrekeningen met het beginsaldo zijn ingelezen in Cogix.
$/stappen$
In de lay-out staan verschillende rapportages gevuld met de gegevens uit Cogix, met hiertussen tekst vakken zodat het mogelijk is om toelichting te geven op de verschillende rapportages. Als het toch gewenst is om bestuur specifieke aanpassingen te doen aan de lay-out kun je dat doen in het scherm "Instellingen jaarrekening". Dit doe je als volgt:
$stappen$
- Stel bovenin het scherm in voor welk jaar de jaarrekening getoond moet worden:
- Vervolgens kun je de lay-out gaan aanpassen. Hierbij kun je 40 vakken instellen. Bij ieder vak kun je aangeven of je dit vak wilt vullen met tekst, een standaardrapportage of een flexibele rapportage. Dit selecteer je in de kolom Type:
- Als je hebt gekozen voor het type standaardrapportage of flexibele rapportage, dan kun je in de kolom standaardrapportage of flexibele rapportage de gewenste rapportage kiezen. Voor de flexibele rapportages kunnen alleen rapportages Type I worden geselecteerd.
- Tot slot kun je in de kolom Titel, een titel ingeven die je getoond wil hebben boven de rapportage of tekst.
$/stappen$